
Digital Citizen oferă acces la lumea online tuturor, inclusiv celor mai expuşi riscului de izolare digitală. #RomâniaDigitală
În această vară, bibliotecari din 10 Biblioteci publice judeţene din România vor accesa un program Train-The-Trainers ECDL intensiv, prin care vor deveni facilitatori de educaţie digitală pentru comunitatea lor. ECDL Romania îi va asista în asimilarea competenţelor de predare şi certificare Digital Citizen, dar şi în certificarea pe modulul ECDL Pedagogie Digitală, dedicat tuturor formatorilor care trebuie să îşi actualizeze metodele la realităţile tehnologice de astăzi.
Bibliotecile Judeţene din Baia Mare, Botoşani, Cluj, Galaţi, Giurgiu, Iaşi, Sălaj, Tulcea, Vâlcea şi Vrancea, primele entități de tip bibliotecă înscrise în program, vor deveni centre active de învăţare digitală pentru comunitate, oferind programe la standard recunoscut internaţional. Primele grupe de pregătire, evaluare şi certificare Digital Citizen se vor derula de către biblioteci începând cu luna septembrie, cu suportul ECDL Romania.
Digital Citizen oferă acces la lumea online pe scară largă, inclusiv celor mai expuşi riscului de izolare digitală. ECDL Romania a introdus recent programul şi la noi în ţară printr-un pilot dedicat seniorilor, ce sunt sprijiniţi să devină utilizatori independenţi ai computerelor şi Internetului.
Este limpede că digitalizare fără competenţe digitale nu există. Orice investiţie în tehnologie poate fi eficientă doar dacă este dublată de programe relevante de competenţe digitale. Serviciile de e-guvernare, e-commerce, e-banking, e-health etc. reclamă aptitudini digitale elementare pentru întreaga populaţie. Numai aşa societatea chiar se va bucura de avantajele tehnologiei, calitatea vieţii va creşte şi ne vom raporta la un proces real de tranziţie digitală.
Bibliotecile publice pot fi o reţea esenţială, cu rol major în accelerarea digitalizării şi creşterea nivelului de competenţe digitale ale românilor. Deşi România înregistrează rezultate bune la capitolul conectivitate, digitalizarea economiei a rămas în urmă, în condițiile în care aproape o cincime dintre români nu au utilizat niciodată internetul (Raport DESI 2020).
„Competențele tehnologice și de cetățenie digitală reprezintă active educaționale indispensabile oricărui profesionist al zilelor noastre. Ne bucurăm ca bibliotecarii publici să poată contribui la extinderea cunoașterii utilizatorilor mai puţín experimentați, să îi poată familiariza cu instrumente digitale extrem de utile și să le cultive, grație parteneriatului cu ECDL Romania și programului Digital Citizen, interesul pentru un comportament responsabil în mediul online", a declarat Ioana Crihană, Director Executiv al ANBPR.
ECDL / ICDL – standardul internaţional pentru competenţe digitale
ECDL ROMANIA este Operatorul Naţional al licenţei ECDL în România, cu o reţea de peste 800 de centre de instruire şi testare acreditate pe întreg teritoriul ţării. Prin reţeaua de Centre de Testare ECDL dezvoltată la nivel naţional şi prin proiectele derulate, ECDL ROMANIA asigură tuturor oportunitatea de a obţine şi de a-şi certifica la standard internaţional şi pe un anumit nivel competenţele digitale. Tinerii, elevii, studenții, funcționarii publici sau angajații în companii își pot dovedi abilitățile IT prin intermediul certificărilor ECDL.
ECDL Foundation este o organizaţie internaţională dedicată dezvoltării standardelor de competenţe digitale la nivelul forţei de muncă, în educaţie şi la nivelul societăţii în general. Programele de certificare, oferite prin intermediul unei reţele globale active, permit indivizilor şi organizaţiilor să evalueze, să dezvolte şi să certifice competenţe de utilizare a computerelor şi a altor instrumente digitale, pe baza standardului recunoscut global, ECDL/ ICDL.
Calitatea şi reputaţia ECDL sunt construite pe 20 de ani de experienţă în a asigura programe de certificare în 40 de limbi vorbite în întreaga lume. Succesul ECDL se bazează pe inovarea continuă în dezvoltarea de programe de certificare, pe angajamentul pentru metodologii riguroase de testare şi aderarea consecventă la standardele ECDL de asigurare a calității.
ANBPR este cea mai reprezentativă asociație profesională a bibliotecarilor și bibliotecilor publice din România, preocupată de bunăstarea și performanțele profesionale ale membrilor săi, de evoluția domeniului cultural național și de emanciparea de substanță a comunităților. Pornind de la principiile de bază ale muncii asociative - solidaritate, coeziune, angajare socială și competitivitate – ANBPR pledează pentru revigorarea statutului și misiunii bibliotecarului în societate, pentru suținerea educației culturale de calitate, a diversității în cultură și a educației pe tot parcursul vieții.
Contact ECDL Romania: marketing@ecdl.ro, 0213169922, www.ecdl.ro, www.facebook.com/ECDLRomania
Contact ANBPR: anbpr_ro@yahoo.com, 0374052437, www.anbpr.org.ro, www.facebook.com/anbpr.asociatianationala
