Alege un centru de testare ECDL
Înscrie-te acum în programul ECDL
 • Vin, 02 Mar 2012Proiectul “Standarde Europene în utilizarea tehnologiei informatiei în administratia publica – program national de certificare a functionarilor publici” cod SMIS 2773

 • Dupa conferinta finala ce a avut loc Joi, 23 februarie 2012, am aflat mai multe detalii despre Proiectul  “Standarde Europene în utilizarea tehnologiei informatiei în administratia publica – program national de certificare a functionarilor publici” cod SMIS 2773 chiar de la dna. Lavinia Nemes, Manager de proiect – Director Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP).

   

  Cine este initiatorul proiectului? Care sunt partenerii implicati in proiect?

   

  Proiectul “Standarde Europene în utilizarea tehnologiei informatiei în administratia publica – program national de certificare a functionarilor publici” cod SMIS 2773, a fost initiat în 2008 de catre Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP) în vederea sprijinirii numeroaselor eforturi depuse în vederea implementarii reformei administratiei publice acordând un rol important activitatii de atragere a fondurilor europene destinate dezvoltarii unei administratii publice competente si profesionalizarii functiei publice, în scopul furnizarii de servicii publice de calitate pentru cetatean.

             

  Când a fost semnat contractul?

   

  Contractul de finantare între Ministerul Administratiei si Internelor si Agentia Nationala a Functionarilor Publici a fost semnat în anul 2009 în data de 26 august.

   

  Care au fost greutatile pe care le-ati întâmpinat pentru a semna contractul si cum au fost depasite?

   

  Din punct de vedere al demersurilor necesare semnarii contractului de finantare nu au fost înregistrate dificultati însa poate fi mentionata perioada destul de lunga în care proiectul s-a aflat în evaluare la Autoritatea de Management a Programului Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative.

   

  Cine a finantat proiectul si cu ce sume au contribuit?

   

  Acest proiect a fost finantat prin Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative din Fondul Social European. Valoarea totala eligibila a proiectului a fost de 13.471.332,00 lei, din care 11.450.632,20 lei valoare eligibila nerambursabila FSE iar2.020.699, 80 lei a reprezentat cofinantare eligibila a Agentiei, plus TVA.

   

  Când a început proiectul si pe ce perioada s-a derulat?

   

  Perioada de implementare a fost de 30 de luni. Data de început a proiectului a fost 26.08.2009 iar cea de finalizare 26.02.2012.

   

  Cui s-a adresat proiectul ?

   

  Proiectul a avut drept scop dezvoltarea abilitatilor de operare PC recunoscute la nivel international prin Permisul European de Conducere a Computerului ECDL a 12.000 de functionari publici din cadrul administratiei publice centrale si locale si îmbunatatirea comunicarii/relationarii acestora cu ANFP si cu autoritatile si institutiile publice de la nivel central si local.

  Astfel, beneficiare ale proiectului au fost un numar de 1.287 institutii si autoritati publice centrale si locale din România, 432 de Primarii de comune, 34 de Institutii ale prefectului, 35 de Consilii Judetene, 151 de Primarii de orase si municipii, 635 de institutii si autoritati publice din cadrul administratiei locale si centrale.

   

  De ce a fost aleasa certificarea ECDL în implementarea proiectului? Care au fost factorii ce au determinat aceasta decizie?

   

  În urma analizei documentelor strategice privind instruirea în domeniul tehnologiei informatiei a rezultat faptul ca utilizarea standardului European Computer Driving Licence (ECDL) va permite participantilor dobândirea de cunostintelor necesare obtinerii unei certificari recunoscute la nivel international.

   

  Programul se aliniaza vreunei initiative guvernamentale privind competentele digitale?

   

  Cu siguranta, proiectul s-a încadrat în cerintele guvernamentale cu privire la competentele de operare PC. Strategia Guvernului privind informatizarea administratiei publice aprobata prin Hotarârea Guvernului nr. 1007 din 4 octombrie 2001 subliniaza faptul ca raspândirea folosirii calculatorului personal in cadrul administratiilor publice trebuie însotita de un program de instruire in operarea pe calculator. Strategia prevede ca instruirea si perfectionarea functionarilor publici sa se realizeze dupa modelul "Licentei Europene de Operare pe Computer" (ECDL). Ca urmare a acestei Hotarâri de Guvern a fost emisa de catre Ministerul Administratiei Publice o Norma metodologica în MO nr. 432/2003 privind instruirea si specializarea functionarilor publici în domeniul informaticii, norma ce prevede acelasi standard ECDL.

   

  Cu ce alte programe de certificare s-a aflat în competitie ECDL? Au fost avute în vedere si alte programe de certificare?

   

  Având în vedere faptul ca ECDL România este singurul emitent al Cardurilor de aptitudini ECDL si al Permiselor ECDL pe teritoriul României conform precizarilor Asociatiei pentru Tehnologia Informatiilor si Comunicatiilor din România (ATIC), detinatoarea exclusiva a licentei ECDL pentru România în cadrul proiectului, au fost achizitionate un  numar de 12.000 de Carduri de aptitudini ECDL care au fost distribuite celor 12.000 de participanti la cursurile de instruire.

   

  Serviciile de instruire, testare si certificare ECDL (European Computer Driving Licence) au fost asigurate de catre un consortiu reprezentat de S.C. Euroaptitudini S.A., în calitate de Lider al Asocierii dintre SC Euroaptitudini SA Bucuresti, SC Centrul de Informatica Miniera SA Cluj Napoca si SC GMB Computers SRL Constanta ( alaturi de înca 12 subcontractori la nivel national).

   

  Au fost testate competentele participantilor înainte si dupa activitatea de instruire în vederea obtinerii certificarii ECDL Start/Complet?

   

  Una dintre etapele implementarii Proiectului „Standarde Europene în Utilizarea Tehnologiei  Informatiei în Administratia Publica - Program  National de Certificare a Functionarilor Publici" cod SMIS 2773 a fost cea de evaluare si monitorizare.

  A fost creata o metodologie de evaluare a impactului instruirii asupra dezvoltarii personale a participantilor. Astfel, a fost elaborat un studiu de evaluare a impactului în urma aplicarii înainte si dupa instruire a unui test practic catre un esantion identificat în urma aplicarii metodei de esantionare dirijata. Acest studiu reprezinta o evaluare comparativa între stadiul initial al calitatii utilizarii calculatorului si stadiul final, post-instruire.

  Putem aprecia în baza rezultatelor obtinute pe esantionul de 405 de participantii ca, în urma parcurgerii programului de instruire ECDL Start/Complet, participantii si-au îmbunatatit timpul de rezolvare la testul practic cu 62 %. Performantele în rezolvarea testului au cunoscut o îmbunatatire de 92%, în timp ce eficienta, definita ca raport între performanta si timp, s-a îmbunatatit cu 89 %.

   

  Pe scurt, ce nevoie a satisfacut ECDL prin implementarea acestui proiect?

   

  Prin acest proiect, 12.000 de functionarii publici si-au dezvoltat noi aptitudini certificate si recunoscute la nivel international în utilizarea calculatorului si aplicatiilor acestuia contribuind, atât la dezvoltarea personala, cât si la eficientizarea activitatii institutiilor publice din România. Proiectul este o premisa pentru dezvoltarea e-guvernarii, având ca baza instruirea în domeniul operarii calculatorului a functionarilor publici.

   

  S-au remarcat anumite beneficii obtinute de cursanti în urma participarii în proiect?

   

  Proiectul s-a dovedit un factor motivator pentru persoanele care au facut parte din grupul tinta, respectiv,     12 000 de functionari publici deoarece:

  • Participantii si-au dezvoltat abilitati si cunostinte precum si noi aptitudini prin intermediul acestui proiect.
  • Abilitatile si cunostintele nou dobândite au fost certificate si recunoscute la nivel european acest lucru reprezinta un factor motivator deoarece aduce un plus de valoare prin cresterea respectului fata de sine, dar si din partea celorlalti.
  • Cursul ECDL a constituit un factor motivator prin recunoasterea oficiala a unor aptitudini din partea celorlalti (colegi, superiori ierarhici, prieteni, familie), dar si prin realizarea potentialului propriu de a se dezvolta si evolua permanent.

  Prin intermediul acestui proiect functionarii publici au participat la sesiuni de formare împreuna cu angajati din alte institutii (grupe inter-institutionale) fapt care a facilitat comunicarea cu alte persoane, din alte institutii, creând sentimentul de apartenenta la un grup.

  Dobândirea de noi specializari/certificari reprezinta un indicator foarte important în cadrul evaluarii anuale privind promovarea în functia publica, astfel, participantii la cursurile ECDL au fost motivati prin faptul ca noile cunostinte si abilitati le-au putut face munca mai usoara si le-au oferit si posibilitatea de a fi evaluati pozitiv de catre superiorul ierarhic.

  Totodata, felicitam functionarii publici absolventi ai cursurilor ECDL Start/Complet si multumim pentru sprijinul acordat conducerii autoritatilor si institutiilor publice implicate în acest proiect. Apreciem daruirea si profesionalismul de care au dat dovada, atât instructorii si examinatorii, cât si reprezentantii furnizorilor de instruire, partenerii nostri în cadrul acestui proiect complex  si ambitios.

   

  Ce alte proiecte mai are în derulare sau urmeaza sa desfasoare ANFP în perioada imediat urmatoare?

   

  Atragerea fondurilor europene este o prioritate a Agentiei Nationale a Functionarilor Publici astfel, anul 2012 a debutat cu un numar de 6 proiecte finantate din fonduri structurale, cu o valoare cumulata de 62.370.653 lei iar alte 2 proiecte aflându-se în evaluare finala în cadrul Autoritatii de Management PODCA, în valoare de 33.275.917 lei. Proiectele vizeaza:

   1. îmbunatatirea abilitatilor si dezvoltarea cunostintelor pentru 1500 de functionari publici în domeniul managementului functiei publice, managementul resurselor umane si al performantelor, formare de formatori;
   2.  consolidarea capacitatii administrative a prefectilor si subprefectilor în contextul integrarii României în UE;
   3. furnizarea de programe de formare pentru personalul din administratia publica în domenii precum: ECDL Start/Complet, Bazele managementului de proiect, Planificare strategica, Resurse umane, Etica si integritate, Achizitii publice, Bazele englezei în administratia publica, Managementul situatiilor de urgenta etc.
   4. dezvoltarea de programe de formare în sistem elearning.

  Ne-am propus valorificarea experientei acumulata în atragerea, implementarea si monitorizarea proiectelor cu finantare externa, pentru a deveni, astfel, un exemplu de buna practica în atragerea fondurilor europene destinate dezvoltarii unei administratii publice competente si profesionalizarii functiei publice.

Acest site utilizează cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Accept