Alege un centru de testare ECDL
Înscrie-te acum în programul ECDL
 • Mie, 29 Aug 2012Vasile Baltac, SoftNet: Guvernul sa explice impactul în agricultura al banilor din licitatia telecom

 •  Guvernul are dreptul sa dispuna alocarea banilor ce vor fi încasati din licitatia telecom catre agricultura sau orice alt domeniu, însa daca nu va si explica ce rezultate sunt obtinute prin alocarea celor aproximativ 200 mil. euro, atunci masura va parea una strict electorala, a declarat pentru ZF Vasile Baltac, proprietarul grupului de firme IT SoftNet si unul dintre cele mai cunoscute nume din industria IT locala.

   

  "Guvernele au dreptul sa foloseasca banii obtinuti prin astfel de vânzari dupa cum apreciaza ca este o prioritate. Seceta si situatia economica pot justifica investirea banilor obtinuti acolo unde se poate obtine impact maxim. Nu se precizeaza în niciun fel ce se obtine concret în agricultura prin platile facute agricultorilor. Decizia, pâna la alte explicatii, este aparent pur electorala. Sa ne amintim si de redirectionarea penalita­tilor de la o autostrada catre sanatate. Nici acolo nu am aflat ce efect s-a obtinut", a declarat Vasile Baltac pentru ZF.

   

  În vârsta de 71 de ani, Baltac a avut legaturi cu industria IT înca din anii '60 si a fost înainte de 1989, printre altele, secretar de stat pentru cercetare si investitii în Ministerul Industriei de Masini - Unelte si director general al Centralei Industriale de Electronica si Tehnica de Calcul. Dupa 1990, el a fost adjunct al ministrului industriei electrotehnice, secretar de stat în Ministerul Industriei si membru în Consiliul de Administratie al Fondului Proprietatii de Stat.
   
  Întrebat daca Guvernul nu ar fi trebuit sa aloce macar o parte din aceasta suma catre proiecte IT&C, Baltac a afirmat ca impactul ar fi fost foarte mic, în conditiile în care suma totala ce ar trebui investita este de ordinul miliardelor de euro.
   
  "O parte înseamna nimic fata de lipsa de fonduri pen­tru informati­zarea ad­mi­nistratiei publice din Ro­mânia. Esti­ma­rea mea este de un necesar de 2-3 miliarde de euro, cheltuiti rational, deci o dublare, daca partial banii se mai si risipesc dupa traditia ultimilor 22 ani. Sumele rezultate din licitatii sunt mici fata de miliardele nece­sa­re în proiecte de eGuvernare pentru a scoa­te România de pe locurile 26 sau 27 la in­di­catorii IT ai UE. Curând vom fi pe 27 sau 28, deoarece Croatia sta mai bine la acesti indicatori."
   
  Baltac afirma ca Guvernul ar trebui sa inves­teasca bani cu prioritate în informati­za­rea administratiilor din mediul rural si în scola­rizarea functionarilor în utilizarea computerelor.
   
  "Indiferent de unde, as investi cu prio­ritate bani pentru ca toate primariile, nu nu­mai cele din marile orase, sa fie informatiza­te si sa actualizeze eficient bazele de date din co­muna lor. Câteva zeci de milioa­ne de euro le-as investi imediat în in­stru­irea si certificarea IT obli­ga­torie, de exem­plu ECDL ("per­mi­sul eu­ro­pean de condu­ce­re al com­pu­te­ru­lui" - n. red.), pentru ca­re exista si o baza le­gala HG 1007/2001, comple­ta­ta de Ordi­nul 252/2003 al MAI, unde se prevede ca toti functionarii publici sa fie atestati IT prin programul ECDL. Nu peste mult timp, va trebui ca toti adultii sa posede competente ebusiness. Personal, cred ca asistam la o cerere de competente di­gitale de baza prin dublare la fiecare doi ani si jumatate. Deci la cele câteva zeci de milioane euro pentru instruirea si certifi­ca­rea functio­na­rilor din ad­ministratie, as mai adau­ga zeci de milioa­ne pentru scoli. Sunt pro­fesor la Fa­cul­tatea de administratie pu­blica din SNSPA si asist la prezenta în anul I a multor "anal­fa­beti" digitali cu toata in­tro­ducerea compe­ten­telor digitale ca proba de bacalaureat".
   
  Premierul Victor Ponta a declarat sapta­mâna trecuta ca toti banii care vor fi încasati în acest an din cea mai mare vânzare de licente de comunicatii mobile din istoria României - aproximativ 200 mil. euro - vor fi cheltuiti integral pentru agricultura si ajutoare pentru fermierii afectati de seceta si nu pentru proiecte IT&C. "Toti banii proveniti din aceasta licitatie vor merge pentru sprijinirea agriculturii si în special, sigur, a agricultorilor care au fost afectati de seceta", a spus premierul.
   
  România scoate la vânzare luna viitoare cea mai mare cantitate de spectru radio din istorie, iar o parte dintre licente le va permite câstigatorilor sa lanseze pe piata locala si servicii de date 4G.
   
  Licitatia ar putea aduce României peste 700 mil. euro din taxele de licenta - daca toate blocurile de frecventa vor fi vândute.
   
  Banii vor fi platiti de câstigatori în doua transe - o parte de aproximativ 200 mil. euro pâna la data de 30 noiembrie, iar diferenta - o suma ce poate fi de peste 500 mil. euro - pâna la jumatatea anului viitor.


  Articol preluat din Ziarul Financiar; sursa 
  http://www.zf.ro/business-hi-tech/baltac-softnet-guvernul-sa-explice-impactul-in-agricultura-al-banilor-din-licitatia-telecom-9991504