Alege un centru de testare ECDL
Înscrie-te acum în programul ECDL
Validează autenticitate Certificat ECDL
  • Întrebări frecvente Centre de Testare Acreditate ECDL

    MoreInfo.PNGCare sunt paşii pentru a deveni un Centru de Testare Acreditat ECDL?
    Pentru a deveni Centru de Testare Acreditat ECDL trebuie să solicitaţi la adresa office@ecdl.ro condiţiile şi documentele necesare pentru acreditare. Veţi fi contactat în cel mai scurt timp de un reprezentant al ECDL ROMANIA pentru a începe procedura de acreditare a organizaţiei dumneavoastră.

    Ce tipuri de certificări poate oferi un Centru de Testare Acreditat ECDL?
    Un Centru de Testare Acreditat ECDL poate oferi toate tipurile de certificări ECDL aflate în portofoliul ECDL ROMANIA.

    Unităţile şcolare din învăţământul preuniversitar beneficiază de acreditare ECDL gratuită?
    În baza acordurilor din 2004 şi 2011 încheiate între ECDL ROMANIA şi Ministerul Educaţiei, ECDL ROMANIA acreditează gratuit unităţile şcolare din învăţământul preuniversitar din România. Acreditarea unităţilor şcolare se va realiza în conformitate cu prevederile Standardului ECDL. În cadrul acestora vor putea fi testate în vederea obţinerii Permisului ECDL numai următoarele categorii de candidaţi: proprii elevi, propriul personal angajat, precum şi elevii şi profesorii altor unităţi şcolare din învăţământul preuniversitar.



    Cât costă testarea candidaţilor?
    Informatiile necesare sunt disponibile în secţiunea 
    Costuri.


    Care este durata unui curs de pregătire în vederea obţinerii Permisului ECDL?
    Fiecare Centru de Testare stabileşte durata de curs necesară pregătirii candidaţilor în vederea obţinerii Pemisului ECDL Sesiunile de examinare din cadrul Centrului de Testare se pot organiza şi fără să existe o perioadă de instruire anterioară susţinerii testelor ECDL.


    Care sunt condiţiile de examinare pentru persoanele cu nevoi speciale?
    Centrul de Testare va urmări  crearea condiţiilor proprii de examen pentru persoanele cu nevoi speciale, de exemplu:

    • font mărit
    • echipament auxiliar cititor cerinţe test
    • locaţie de testare adecvată

    În cazul acestor persoane, pe baza documentelor justificative trimise la ECDL ROMANIA, se pot aproba condiţii speciale de examinare:

    • timp adiţional de rezolvare a cerinţelor testului
    • perioadă de repaus

     
    Cum atestă organizaţia că a fost acreditată drept Centru de Testare ECDL?
    Centrul de Testare ECDL, în baza contractului de sublicenţă, va primi de la ECDL ROMANIA un certificat de centru şi un pachet cu materiale promoţionale în vederea desfăşurării activităţii. De asemenea, Centrul de Testare va avea acces la Baza de date şi la procedurile ECDL. Din momentul acreditării, Centrul de Testare are dreptul de a organiza sesiuni de testare ECDL.

    Putem folosi sigla ECDL?
    Siglele ECDL sunt mărci înregistrate şi pot fi folosite doar de către Centrele de Testare Acreditate ECDL. Sigla trebuie prezentată în conformitate cu procedurile ECDL ROMANIA privind utilizarea Mărcilor, însoţită de expresia "Centru de Testare Acreditat ECDL". Folosirea ilegală a siglei se sancţionează conform legilor în vigoare.


    Cât timp este valabilă acreditarea ECDL a Centrului de Testare?
    Acreditarea este valabilă un an de la data semnării contractului de sublicenţă. Valabilitatea contractului se prelungeşte pe perioade egale cu cea iniţială, dacă niciuna din parţi nu îşi manifestă în scris intenţia de a-l denunţa, cu 30 zile înainte de expirarea termenului.


    Câte Săli de testare poate avea un Centru de Testare ECDL?
    Acreditarea drept Centru de Testare ECDL include acreditarea unei săli de testare fixă permanentă în locaţia declarată prin Formularul de Acreditare semnat. Pe lângă sala fixă permanentă, un Centru de Testare poate solicita şi acreditarea altor săli: sala de testare mobilă pentru o zi de examinare, sala de testare fixă temporară  sau punct de lucru, în baza unor taxe de acreditare distincte.


    Care este rolul Coordonatorului Centrului de Testare?
    Coordonatorul Centrului de Testare este principala persoană de contact în relaţia cu ECDL ROMANIA şi răspunde de toată activitatea ECDL a Centrului de Testare. El se va asigura că toate comunicările transmise de ECDL ROMANIA sunt luate la cunoştinţă de persoanele implicate în activitatea ECDL. Coordonatorul este posibil să fie acreditat ca şi examinator al Centrului de Testare sau este posibil să nu aibă această calitate.  


    Care este rolul examinatorilor?
    Examinatorii sunt persoanele care organizează şi participă la sesiunile de testare ECDL asigurându-se de respectarea standardelor ECDL. Examinatorii trebuie să fie înregistraţi şi acreditaţi de ECDL ROMANIA.


    Cum se pot  acredita şi alţi examinatori în cursul desfăşurarii activităţii ECDL?
    Centrul de Testare va înainta o cerere către ECDL ROMANIA la adresa office@ecdl.ro.


    Cum sunt instruiţi examinatorii şi coordonatorul în vederea obţinerii acreditării ECDL?
    Coordonatorul, în baza semnarii unui Acord de confidenţialitate, va lua la cunoştinţă condiţiile stipulate în Contractul de Sublicenţă şi în Procedurile ECDL privind implementarea standardelor ECDL.
    Reprezentanţii ECDL ROMANIA vor analiza cererea de examinatori şi, în funcţie de informaţiile referitoare la examinatorul propus (studii, certificări IT, experienţă, etc), pot respinge sau admite cererea de acreditare.
    Cei 2 examinatori aprobaţi spre acreditare, în baza semnarii unui Acord de confidenţialitate, vor studia Procedurile ECDL pentru a cunoaşte în general toate informaţiile legate de activitatea ECDL şi în special de activitatea de examinare ECDL. De asemenea, examinatorii trebuie să cunoască modul de funcţionare şi utilizare a aplicaţiei de testare automată, precum şi modul de verificare a staţiilor de lucru şi rezolvare a celor mai frecvente situaţii ce pot interveni în timpul unei sesiuni de examinare.

    Cât timp este valabilă acreditarea ECDL a unui examinator?
    Acreditarea unui examinator este valabilă atâta timp cât este valabilă și acreditarea Centrului de Testare. În momentul încetării contractului de sublicenţă dintre ECDL ROMANIA şi Centrul de Testare, examinatorii centrului își pierd această calitate. Un examinator acreditat se poate transfera în orice moment de la un Centru de Testare la altul.

    Sunt disponibile materiale pentru instruirea candidaţilor?
    Materialele de curs şi manualele ECDL în limba română, autorizate de ECDL ROMANIA ca fiind conforme cu programa analitică ECDL, sunt prezentate la secţiunea 
    Manuale acreditate.


    Cum pot verifica autenticitatea Permisului ECDL?

    Detaliile despre permisele ECDL obtinute se gasesc in Contul ECDL Online al fiecarui candidat.  
    Datele de autentificare în cont sunt confidenţiale şi sunt trimise candidatului pe e-mail la înscriere sau pot fi solicitate de catre candidat la
    office@ecdl.ro.  

    Autenticitatea unui Permis ECDL se poate verifica şi online accesând link-ul de validare


    Centrele de testare pot primi candidaţi care s-au înscris în procesul de certificare ECDL în alte ţări decât România. Pentru a se putea înscrie, aceşti candidaţi trebuie să fi susţinut cel puţin un examen în ţara din care se transferă. De asemenea, pentru eliberarea unui Permis ECDL, candidatul trebuie să aibă susţinut cel puţin un examen în ţara în care se eliberează Permisul ECDL.

    În perioada de tranziţie către Noul program ECDL, ce se întâmplă în cazul candidaţilor care au achiziţionat carduri de aptitudini ECDL?

    Pentru a finaliza perioada de tranzitie de la Programul ECDL v5.0  catre  Noul Program ECDL (anuntat in sept 2012 si lansat in sept 2013) si pentru ca toti candidatii sa beneficieze de avantajele Noului Program ECDL (de exemplu, seria de inscriere generala unica are o perioada de valabilitate nedeterminata si permite sustinerea in contul ei a oricarui modul ECDL), urmatoarele proceduri sunt in vigoare:
     

    ·     cazul candidatului care are un card de aptitudini de baza cu pret intreg alocat si nu a sustinut niciun examen in contul lui: candidatul a avut posibilitatea de a activa cardul (prin sustinerea de examene in contul acestuia) pana la 31.03.2015. Dupa aceasta data, cardul nefolosit nu mai poate fi activat/folosit, iar ECDL ROMANIA ofera posibilitatea de a fi inlocuit cu serie de inscriere generala unica tip pret intreg, contra unei taxe de inlocuire
     
    ·     cazul candidatului care are un card de aptitudini de baza cu pret redus alocat si nu a sustinut niciun examen in contul lui: candidatul a avut posibilitatea de a activa cardul (prin sustinerea de examene in contul cardului) pana la 31.03.2015.  Dupa aceasta data, cardul nefolosit nu mai poate fi activat/folosit, iar ECDL ROMANIA ofera posibilitatea de a fi inlocuit cu serie de inscriere generala unica tip pret redus; serviciul de inlocuire este gratuit si suportat de ECDL ROMANIA    
     
    ·    centrele de testare au avut posiblitatea de a solicita catre ECDL ROMANIA inlocuirea cardurilor de aptitudini de baza cu serii de inscriere generale unice si inainte de data de 31.03.2015, in conditiile mentionate mai sus, in momentul in care si numai daca respectivii candidati au dorit sa inceapa procesul de certificare ECDL
     
    ·  in cazul activarii cardului de aptitudini de catre candidat inainte de 31.03.2015, ECDL ROMANIA a recomandat sustinerea si promovarea modulelor 1 (Concepte generale ale tehnologiei informatiei), 2 (Utilizarea computerului si organizarea fisierelor) si 7 (Informatie si comunicare), aferente programei analitice v5.0, intr-un termen cat mai scurt posibil, pana in data de 31.03.2015

Acest site utilizează cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Accept